Στο ΥΠΕΝ η χορήγηση παρατάσεων προθεσμιών για προγράμματα “Εξοικονομώ” & “Φωτοβολταϊκά στη Στέγη”

Την αναγκαιότητα χορήγησης παράτασης των προγραμμάτων “Εξοικονομώ Επιχειρώ”, “Εξοικονομώ 2021” και “Φωτοβολταϊκά στη Στέγη” επισημαίνει με επιστολή του προς την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ το Περιφερειακό Τμήμα Πελοποννήσου του ΤΕΕ.

 

 

Συγκεκριμένα, το ΤΕΕ Πελοποννήσου με την επιστολή του καυτηριάζει το μικρό χρονικό διάστημα που δόθηκε για την προετοιμασία και υποβολή αιτήσεων στο “Εξοικονομώ Επιχειρώ”, χαρακτηρίζοντας ως “εριστική” την καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων της 31ης Μαρτίου, η οποία, σύμφωνα με το Τμήμα, αφήνει περιθώρια σε κακοπροαίρετους για υπαινιγμούς σχετικά με “φωτογραφικά” προγράμματα για λίγους.

 

 

Αντίστοιχα, αναφορικά με το “Εξοικονομώ 2021“, το ΤΕΕ Πελοποννήσου υπενθυμίζει πως λόγω δομικών προβλημάτων παρατάθηκε η ολοκλήρωση των έργων μέχρι την 16η Απριλίου ενώ ουσιαστικά την τελευταία στιγμή εκδόθηκε ο “Οδηγός Πληρότητας” που οι Μηχανικοί καλούνται να διαβάσουν και να εφαρμόσουν για τους φακέλους που είτε έχουν ήδη ολοκληρώσει ή που θα ολοκληρώσουν, σε λιγότερο από ένα μήνα.

 

 

Τέλος, σε ότι αφορά το πρόγραμμα “Φωτοβολταϊκά στη Στέγη“, το Περιφερειακό Τμήμα υπενθυμίζει πως υπήρξε κώλυμα στην έκδοση των απαιτούμενων αδειών για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων λόγω της αποφάσεως του Συμβουλίου της Επικρατείας σχετικά με την εκτός σχεδίου δόμηση καθώς και καθυστερήσεις ανάμεσα στο χρόνο έκδοσης των όρων σύνδεσης (3ος 2023) και της ημερομηνίας υποβολής αίτησης στο πρόγραμμα (εγκρίθηκαν τον 7ο 2023).

 

 

Καταλήγοντας, το ΤΕΕ Πελοποννήσου, ζητά από τον Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας κ. Θεόδωρο Σκυλακάκη, την Υφυπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας κ. Αλεξάνδρα Σδούκου και τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας κ. Νικόλαο Ταγαρά τη χορήγηση παράτασης για τα τρεία ανωτέρω προγράμματα.

 

 

Διαβάστε παρακάτω το πλήρες κείμενο της επιστολής:

 

 

ΘΕΜΑ: “Χορήγηση παρατάσεων προθεσμιών για τα Ενεργειακά Προγράμματα”

 

Αξιότιμοι κ. κ. Υπουργοί,

 

Το πρόγραμμα “Εξοικονομώ Επιχειρώ” δημοσιεύθηκε στις 11-3-2024 (ΦΕΚ1650/Β/2024) με οδηγό 312 σελίδων(!), με τιθέμενη ημερομηνία υποβολής αιτήσεων την αμέσως επόμενη ημέρα(!)  και οριζόμενη καταληκτική ημερομηνία υποβολής 20 ημέρες δηλ. μέχρι τις 31-3-2024(!). Το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί από τη δημοσίευση ως την ολοκλήρωση είναι δώδεκα (12) εργάσιμες ημέρες, διάστημα που σαφέστατα δεν επαρκεί για την ενημέρωση του κοινού, την προετοιμασία των Μηχανικών, την έκδοση των Πιστοποιητικών Ενεργειακής Απόδοσης και την υποβολή των αιτήσεων.

 

Το πρόγραμμα “Νέο Εξοικονομώ 2021“, ως γνωστόν για μεγάλο χρονικό διάστημα, αδυνατεί να ολοκληρωθεί λόγω δομικών προβλημάτων στον σχεδιασμό και την υλοποίηση του και γι’ αυτό παρατάθηκε στις 8-2-2024 μέχρι τις 16-4-2024. Ένα μήνα και πλέον μετά από αυτή τη παράταση, εκδίδεται “Οδηγός Πληρότητας” που οι Μηχανικοί καλούνται να διαβάσουν και να εφαρμόσουν για τους φακέλους που είτε έχουν ήδη ολοκληρώσει ή που θα ολοκληρώσουν σε λιγότερο από ένα μήνα(!).

 

Το πρόγραμμα “Φωτοβολταϊκά στη Στέγη” αντιμετωπίζει επίσης ιδιαίτερες δυσκολίες και τεράστιες καθυστερήσεις στην υλοποίηση του. Υπήρξε κώλυμα στην έκδοση των απαιτούμενων αδειών για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων λόγω της αποφάσεως του Συμβουλίου της Επικρατείας σχετικά με την εκτός σχεδίου δόμηση καθώς και καθυστερήσεις ανάμεσα στο χρόνο έκδοσης των όρων σύνδεσης (3ος 2023) και της ημερομηνίας υποβολής αίτησης στο πρόγραμμα (εγκρίθηκαν τον 7ο 2023). Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι οι Μηχανικοί να προσπαθούν συνεχώς να προλάβουν τις σχετικές ημερομηνίες και οι αιτούντες να έχουν μειωμένο χρόνο υλοποίησης.

 

 

 

Αξιότιμοι κ. κ. Υπουργοί,

 

Κατόπιν των ανωτέρω αναφερομένων, κατανοώντας την ανάγκη να τρέξουν τα προγράμματα και να μην χαθούν πόροι αλλά να αξιοποιηθούν προς όφελος των πολιτών και της χώρας μας, επισημαίνοντας ότι μέχρι σήμερα δυστυχώς το αποτέλεσμα δεν είναι το αναμενόμενο και οι όλες οι διαδικασίες δημιουργούν άγχος, αβεβαιότητα και ένα διαρκή αγώνα για τους Μηχανικούς-τους Πολίτες-τις επιχειρήσεις να προλάβουν τις ημερομηνίες και δηλώνοντας, για άλλη μία φορά, ότι το Υπουργείο θα πρέπει να επανασχεδιάσει τη λογική με την οποία προκηρύσσει, υλοποιεί και ολοκληρώνει τα σχετικά προγράμματα, με το να θέτει λογικά χρονοδιαγράμματα και να εκδίδει έγκαιρα τους σχετικούς οδηγούς υλοποίησης και όχι λίγες ημέρες πριν την ολοκλήρωση τους, αιτούμεθα όπως προβείτε:

 

  • στη χορήγηση παράτασης για εύλογο χρονικό διάστημα της περιόδου υποβολής αιτήσεων για το πρόγραμμα “Εξοικονομώ Επιχειρώ”. Θεωρούμε αυτονόητο πως η 31-3-2024 είναι τουλάχιστον εριστική ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων και αφήνει περιθώρια σε κακοπροαίρετους για υπαινιγμούς σχετικά με “φωτογραφικά” προγράμματα για λίγους. Σε κάθε περίπτωση δημιουργεί αίσθημα αδικίας και αδιαφάνειας.

 

  • στη χορήγηση παράτασης για εύλογο χρονικό διάστημα της περιόδου ολοκλήρωσης για το πρόγραμμα “Νέο Εξοικονομώ 2021”.

 

  • στη διασφάλιση επιπλέον χρόνου για την υλοποίηση των εγκεκριμένων φωτοβολταϊκών σταθμών και για την ολοκλήρωση των γραφειοκρατικών διαδικασιών του προγράμματος “Φωτοβολταϊκά στη Στέγη” ώστε να μην κινδυνέψουν εγκεκριμένες επενδύσεις που βρίσκονται ήδη υπό υλοποίηση.

 

 

Με εκτίμηση

Η Πρόεδρος ΤΕΕ Πελοποννήσου

Χαρίκλεια Δ. Τσιώλη
Πολ. Μηχ/κός Ε.Μ.Π.- Μ.Sc.

Σχεδιάστε το Σπίτι των Ονείρων σας!

Το ανθρώπινο δυναμικό της εταιρίας μας με την πολυετή εμπειρία, την άρτια τεχνογνωσία και το πάθος για δημιουργία, είναι εδώ για να καλύψει κάθε σας ανάγκη!

i